Инceĸтoфoбия, eнтoмoфoбия или нaceĸoмoфoбия е ирационален страх, който е свързан с насекомите. Обичайно, при вида им у човек възниква пристъп на паника. Страхът може да бъде предизвикат от различни видове насекоми, но носи общ характер. Тази фобия може да включва в себе си  страх от пчели, оси, паяци, мравки, стоножки, кърлежи, скорпиони, червеи, скорпиони, хлебарки и т.н.

Кога и как възниква инсектофобия?

Страх от пчели

     Страхът у човек е заложен на генетично ниво. Като част от нашия еволюционен път, той е механизъм за оцеляване от хиляди години. Трябва да направим разлика между вроденият ни страх, който ни помага да оцелеем в природата и този страх, който е неоснователен и влияе на начина ни на живот. Инсектофобията може да накара човек да не излиза от вкъщи, да не отваря прозорци за да не се вмъкне някое насекомо или да излиза по улиците с лента на ушите за да се предпази да не попадне там насекомо, да носи специален костюм за предпазване от насекоми и да носи в себе си всевъзможни отрови, пръскала и репеленти.

     Фобия от насекомиИнсектофобия най-често възниква в ранните детски години. В някои случаи детето бива ухапано от насекомо и тогава се формира фобията, а в други случаи просто детето е попаднало в стресираща ситуация(примерно семеен скандал) или заплашителна обстановка… и в този момент се е появило някое насекомо. Тогава цялата тази негативна емоция е прехвърлена върху обекта (примерно паяк). В по-късен етап от живота, човек не помни точно от кога има страх от паяци, но само знае, че ако види паяк и се отключва пристъп на паника, тръгва да бяга за да се спасява, макар и да осъзнава, че един малък домашен паяк не е реална опасност за него.

     Друг начин да се сдобием с фобия е просто да я копираме от близките(авторитета) си. Когато майката има фобия от хлебарки и обяснява колко са страшни, ужасни и опасни… почти е сигурно, че детето ще развие тази фобия, без да е имала неприятен контакт с хлебарките.

     Филмите са друга причина за инсектофобия. В ранна детска възраст, психиката е неустойчива и отрицателните персонажи на насекоми, могат да създадат ирационален страх от тях. Спомнете си филма за пчелите убийци. : )

Симптоматика при фобия от насекоми

Фобия от бръмбъри

      Симптоматиката при инсектофобия има отличителни черти. При среща с насекомо, което мозъкът ни го определя като заплаха, веднага се ускорява пулса, зениците се разширяват, дишането става плитко и човек побягва панически за да открие място на което може да се скрие. В по напреднал стадий е възможно непроизволна дефикация или неконтролирано напикаване. В следващия етап, в който вече сме се почувствали на безопасно разстояние, е възможно да започне борбата с „вредителя“. Вестници, чехли, спрейове, дезодоранти и какво ли още не, може да бъде оръжие срещу най-малките обитатели на тази планета.

Как да се избавя от този страх и да живея спокойно?

     На практика инсектофобията е напълно лечима. Най-важното е да се определи точно от кои инсекти се активира този страх. Ползването на услугите на специалист, ще ви помогне да преодолеете тази фобия по-бързо и лесно. Има различни психологически методики, които се прилагат и дават висока успеваемост.

     Ако все пак сте решили да се опитате да преборите този страх от насекоми, тогава мога да ви препоръчам да опитате няколко лесни упражнения:

  • Визуализация на насекоми
  • Разглеждане на книги и снимки (свързани с насекоми)
  • Посещение на изложби с пеперуди, терариуми.
  • Изучаване на насекомото в Wikipedia – видове, размери, интересни факти и тн.

     

Страх от паяци

Прогресът ще настъпи тогава, когато страдащият от инсектофобия види нещо привлекателно и интересно в образа на най-малките жители на планетата. Тогава ще ги възприеме като нормално явление на природата, с което трябва да съжителства, а не да враждува.