Днес състоянието на тревожност и силен стрес (паник атака) стана толкова често срещано, че вече се възприема като нещо нормално. Ежедневието ни е така устроено, че всеки от нас изпада в състояние на тиха паника, когато попадне в задръстване по пътя към работа, закъснява с вземането на децата от училище или детска градина, или гледайки етикетите на поскъпващите стоки в магазина и т.н.

  Но тихата паника и паник атаката са фундаментално различни състояния. Можете да се примирите с първото, да го скриете и да се опитате да го преодолеете сами, но при второто състояние трябва да си обърнете сериозно внимание.

Какво трябва да знае всеки

Комплексът от симптоми на паник атаката е толкова голям, че една атака може да бъде напълно различна от друга, дори при един и същ човек.  Ако човек има четири или повече от следните симптоми, тогава можем да кажем, че той изпитва паник атака:

 • Сърцебиене – „сърцето бие като лудо“Какво трябва да знае всеки?
 • Усещане за задушаване, липса на въздух
 • Прекалено бързо, плитко дишане
 • Треперене на тялото
 • Гадене, болка в корема
 • Повръщане, диария
 • Силно потене, топли или студени вълни
 • Световъртеж, чувство за припадане
 • Изтръпване на крайниците, корема, врата, челюстта.
 • Усещане за нереалност на всичко, което се случва, усещане за деперсонализация
 • Страх от загуба на ума
 • Страх от смъртта

Паническата атака никога не преминава незабелязано от другите, тъй като човек не може да скрие състоянието си. И за съжаление, в съвременното общество циркулират много слухове, предположения и пълна погрешна информация за това, което представлява атака на паниката, как се процедира, как да се справим с нея и как да я третираме.

Объркване около пристъпите на паник атака

В момент на смъртна опасност, всеки психически здрав човек изпитва паника или състояние, много близо до нея. Изглежда съвсем логично да заключим, че хората страдащи от панически атаки, просто се страхуват от нещо. И ако няма причини за страх изобщо, тогава те просто се преструват. Но такова заключение е напълно погрешно и няма нищо общо с реалността.

Обърнете внимание на следния пример.

Пример №1: Ден преди изпитите, 23 годишен студент, който няма заболявания на стомашно-чревния тракт, започва да се чувства зле. Час преди явяване на труден изпит той започва да повръща. Това не е паника атака. Това е неврогенно повръщане.

Пример №2: Уплашен от свирепо куче, тийнейджър започва да се задушава. Това не е паника атака. Това е психогенен недостиг на въздух.

Пример №3:  По време на посещението си в спа център, жена започва да изпитва силен задух, световъртеж, сърдечният й пулс е ускорен, болки в сърдечната област и стомаха. Това е паническата атака. Забележете, жената е в спокойна атмосфера, без фактори застрашаващи живота й, но получава множество симптоми.

Паника

  В общи линии, големият набор от симптоми (4 и повече), разграничават паническата атака различните неврози, като например:

 • генерализирано тревожно разстройство;
 • обсесивно-компулсивно разстройство;
 • специфични фобии;
 • социално тревожно разстройство;
 • хранителни разстройства;
 • биполярно афективно разстройство;
 • депресия;
 • нарушения на съня.

  Разнообразието от прояви на различни симптоми при паническите атаки значително усложнява диагностицирането. За това е важно, преди да се постави тази диагноза, да се извърши консултация с кардиолог, невролог, ендокринолог и тн. Когато се докаже, че няма заболяване, тогава може да се приеме, че става въпрос за психосоматика.

Лекарите разделят атаките на две основни категории:

 • Очаквни
 • Внезапни

  Очакваните атаки обикновено се свързват с присъствието на определена фобия при даден човек. Например, ако човек чувства страх от затворени пространства (клаустрофобия), тогава той може да отключи атака, когато е в асансьор, претъпкан обществен транспорт или в кварталния магазин.

Ако човек има страх от летене (аерофобия), тогава настъпването на атака по време на полет е лесно предсказуемо.

Внезапните атаки, за разлика от очакваните, се случват без ни най-малката видима причина.  Без да има мрачни мисли, стресова ситуация или физически дискомфорт. Това състояние може да се отключи, когато човек е в най-спокойната атмосфера и изобщо не е подготвен за атака.

Кой е изложен на риск?

Съвременната медицина и психология активно изучават феномена панически атаки, но въпреки всички усилия все още има повече въпроси, отколкото отговори. Рисковите фактори, допринасящи за развитието на това разстройство са много различни. Те включват възраст, пол, налични диагнози, семейна атмосфера, начин на живот и множество възможни ситуации.

Кой е изложен на риск?

Най-често паник атака се отключва при хора на възраст от 18 до 35 години. При децата и по-младите юноши, както и при възрастните хора, това нарушение е много рядко. Някои хора могат да имат един или два епизода на паническа атака, и след това никога да не се повтори. Съществуват и случаи, когато множество атаки мъчат човек в продължение на няколко месеца и след това изчезват без следа в продължение на няколко години или завинаги.

По необяснима причина жените страдат по-често от паник атака, отколкото мъжете.

  В семейства, където се налага краен перфекционизъм или има тревожна атмосфера(домашно насилие, развод на родители и тн.), юношите и възрастните са много по-склонни да страдат от паник атака.

  Влияние оказва и генетиката. Възможността да се отключи паник атака е 20 пъти по-голяма при хора, които имат кръвни роднини страдащи от тревожно разстройство.

Бурните събития в живота могат също да послужат като стимул за развитието на паник атака. Те обаче могат да бъдат както положителни, така и отрицателни: загуба на работа, болест или смърт на близък, развод, брак, излекуване от тежко заболяване, раждане на дете, приемане в престижен университет и тн.

Паник атаката няма работно време

Работно време

Често срещано погрешно схващане е убеждението, че човек може да преживее атака на паника само когато е буден. Уви, паник атака може да се отключи и по време на сън.

  Паниката, започваща през нощта в състояние на сън, е голям проблем и често причинява на човек още повече дискомфорт, отколкото дневните атаки. Всъщност, когато атака започва през деня, тя далеч не винаги е придружена от чувство на страх. Но нощните събития непременно са придружени от усещане за истински ужас и пълна деперсонализация. Случва се, човек да не може да различи кошмарните сънища от реалността.

  Често пациентът и семейството му възприемат вечерните атаки като сериозно сърдечно заболяване или астма и започва активно лечение на съвсем различен вид заболяване.

Колко опасна е паниката?

Паническата атака винаги привлича много внимание към себе си и силно „удря“ както пациента, така и онези, които са до него. Тъй като това състояние е придружено от много симптоми, е нормално човек да си задава въпроса: „Мога ли да умра по време на паник атака?“.

  За щастие това не може да се случи. Нито съмненията за полудяване, нито чувството за умиране могат да ви причинят нещо повече от дискомфорт. Вярно е, че честите паник атаки могат да направят живота непоносим, да ви принудят да спрете да работите и да промените навиците си. Добрата новина е, че това е временно състояние, което е обратимо. Има измъкване, просто е нужна промяна!

Какво е нужно да направя за да приключат паник атаките?

Дишане в хартиен плик На първо място – ПРОМЯНА! Помислете защо се получава този дисбаланс на стресовите хормони в тялото. Възможно е да имате стара психо травма, която е останала неотработена, но е възможно и да има активен стресор в живота ви. При някой е „вечно недоволният шеф“, при други е „проблемното дете“, при трети е „съпругът насилник“. Индивидуално е за всеки.

  Работа с психолог или психотерапевт скъсява пътя до финалната права. С подходящите психологически методи, тестове и беседи, облекчение ще получите още след първите няколко срещи. Понякога в по-тежки форми на паническо разстройство, се налага и работа с психиатър и медикаментозно лечение. Колкото са по-отскоро паник атаките, толкова по-бързо и лесно ще приключат.

  Грешка на повечето хора, сблъскващи се със състоянието паник атака е, че се затварят в зоната си на комфорт, напускат работата си, лежат си по цял ден в леглото и пият успокояващи чайове, опитват да се скрият от всичко и всички, и чакат паниката да си тръгне сама. За съжаление, дори ако поставите себе си в най-спокойната и удобна среда, това няма да помогне за решаването на проблема. В края на краищата, основната характеристика на панически атака е, че тя напада именно без никаква причина. Това означава, че можете да живеете, обвити в розова памучна вата, и в същото време да страдате от паника.

  Разбира се, спокойната, без стрес среда (освен ако човек не е с много активен начин на живот) може да облекчи положението малко, но не може да донесе пълно изцеление. Ако човек иска да направи кариера, да пътува, да спортува, да се среща с приятели, но вместо това се ограничава насила, ситуацията на паника ще се влоши. Отнемането на радостта от активния живот сама по себе си е мощен стресов фактор. Нужно е да се намери баланс из между всичко.