Агорафобия е ирационален страх, при който страдащият изпитва силна тревожност при напускане на дома, преминаването през обществени места (магазини, молове, институции и тн.), смесване с тълпи, пътуване с обществен транспорт. 

    Ако изпитвате силен и непреодолим страх да останете сами в открито пространство, може би вашата фобия, от която страдате, се нарича агорафобия. Най-общо казано, агорафобията е вид тревожно, паническо разстройство, фобия-страх от преминаването през обширни пространства като молове, ЖП-гари, автогари, летища, влакове, автобуси, самолети, ескалатори, супермаркети, кино, театър, спортна зала, метро, мостове, подлези и др. Често това състояние е придружено от панически пристъпи.

КАК СЕ ПРОЯВЯВА АГОРАФОБИЯ?

Агорафобия симптоми    Проявява се при напускане на дома, при присъствие на обществени места, придвижване сред тълпа, когато се пътува или се лети сам. Онзи, който е развил подобна фобия, е спохождан от натрапчивото усещане, че не може да отреагира бързо, излизайки от кризисната ситуация. Всички останали видове фобии имат конкретен източник на провокация. Нещо конкретно ги предизвиква да се отключат. Докато агорафобията буквално изниква от нещо нереално и несъществуващо. Все едно от нищото. Тя може да се появи на напълно защитени и сигурни места и да те атакува. Като в един огромен магазин например.

Страдащият се стреми всячески да избягва опасните според него зони, на които паниката му се е обострила, но тя се появява отново на други места. Така страхът прераства в нещо друго. Агорафобикът започва да се страхува от това какво би се случило в бъдеще, ако го сполети нещастие, което от своя страна води до барикадирането вкъщи като постоянна самоналожена мярка за неотклонение. И прибягват до тази мярка, защото чувстват, че домът им е най-безопасното убежище от опасностите, криещи се във външния свят. Понякога страхът нараства до степен, че човекът развил една от най-неприятните фобии – агорафобията, не смее да се приближи дори до входната врата на дома си, за да не се изложи на риск.

ВЪЗМОЖНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА АГОРАФОБИЯ

 

    Най-често агорафобията се отключва след силна паническа атака, която се е случила навън. Например вие сте в мола и се разхождате из коридорите и изведнъж усещате виене на свят, сърцебиене, изпотяване, отпадналост и задух. Мислите, че ще умрете. След 10 минути всичко е свършило, а по-късно разбирате че сте преживели паник атака.

Страх от открити места

Но идеята да се върнете отново на същото място, просто ви ужасява. Така започвате да стеснявате зоната на комфорт. Всички молове са забранени. После получавате лека атака в автобуса… хайде отпадна цялата градска транспортна мрежа. И така докато вече идеята да излезете навън е просто ужасяваща. Зоната на комфорт се простира до вашата входна врата. Живот в невидима клетка!

    Има е регистрирани случаи на поява на агорафобия по време на дълъг разговор, когато е налице невъзможност човекът да го прекрати по собствено желание.

ИМА ЛИ АДЕКВАТНО ЛЕЧЕНИЕ?

     Разбира се, че има. Агорафобията е една от най-често срещаните фобии и психолози и психиатри имат богат опит с нея. Единия вариант е да се подтисне ирационалният страх чрез химия – антидепресанти, антипсихотици, бензодиазепини и тн.. Лесен и удобен вариант с бърз резултат. Уви, като всичко лесно си има своя негатив – странични ефекти, пристрастяване към лекарство, много дълъг прием (между 6 месеца и няколко години). Проблемът не е във времето на приемане или дискомфорта от химията, а от високата възможност от рецидив. При голям процент от хората, агорафобията се отключва повторно след спиране на медикаментите.

Агорафобия лечение     Другият вариант е чрез психотерапия. Не е толкова лесен и удобен, защото се изисква и участие на страдащия. Корекции на мислите и нагласите, обучение в ново поведение, сблъскването със страха и отработването му – все неща, които може да са неприятни и ангажиращи, но резултатът след тях е постоянен. Веднъж преодолян този страх, ви дава възможност да излезете от клетката на стеснената зона на комфорт и да продължите живота си активно.

Избягвайте кафе, алкохол и стимуланти. Важно е да се поддържате относително спокойни, а не изкуствено нервни и превъзбудени. Най-добрият начин да предотвратите нов епизод на паник атака е спокоен и балансиран подход към живота. Важно е хормоните на стреса да ги поддържате в ниски нива. Дори пушенето на цигара ускорява сърдечния пулс, а не успокоява – както много хора си мислят. Създайте благоприятен психичен климат в живота си, отработете ирационалния си страх от открити пространства и сложете край на агорафобията. Много го направиха, може би сега вече е ваш ред!