Нуждата да бъдем в партньорство е базова нужда. При някои хора, влизането в нова партньорска връзка е като детска игра.  Всеки има поне един приятел или приятелка, която сменя партньорите си често и без затруднения влиза в поредното партньорско обвързване. Но създаването на нова връзка, не винаги и не при всеки е толкова лесно и бързо. За някои хора се оказва непреодолимо предизвикателство.

Хората, които страдат от филофобия или страх от обвързване и влюбване, често имат проблем с дългите и ангажиращи връзки. Проблемът не е в това че не изпитват любов, а в това че емоциите им са твърде интензивни и им създават безпокойство, което се задълбочава с развитието на връзката.

Какво всъщност е страхът от обвързване?

Истината е, че хората които се страхуват от обвързване, всъщност копнеят за дългосрочна връзка. Но! Когато усетят че нещата стават сериозни, те просто изчезват и прекъсват контакта с партньора. Друг възможен сценарий е, влизат в партньорство за кратко време, но скоро след това се отдръпват заради страховете и тревогите си от новата връзка. Често страдащите от филофобия, бъркат чувството на възбуда и влюбване, с чувството на безпокойство. Пеперудите в стомаха, могат да бъдат припознати като паническа реакция или тревожен сигнал на организма.

Поведенчески модел на хората страдащи от фобия от обвързване е различен. Обикновено, те не влизат изобщо във връзка или ако влязат в такава, времето варира най-често между една седмица и един месец. В момента в който усетят че взаимоотношенията се задълбочават, повишава се тревожността и в кратки срокове се прекратява новото познанство. 

Тази фобия се среща и при двата пола, но по-често се наблюдава при мъже.

Какви са причините за страх от сериозни отношения?

Могат да бъдат много причините за отключване на фобия от обвързване. Най-често срещаната причина е не добрият предходен опит.  Не е задължително този опит да бъде личен, той може да бъде и наблюдаван. Например, неуспешната връзка на най-добрия ни приятел, може да ни повлияе така, че след това ние да се страхуваме от създаването на собствена такава. Често срещана причина са и родителите, които затрупват с препоръки и съвети детето си, относно избора на партньор. 

“Като си търсиш съпруг, той трябва да бъде мил, грижовен, отговорен, да има апартамент, да има кола, да има благонадежден бизнес, да е в добри взаимоотношения с родителите си, да обича животните, да се грижи и той за дома, да не излиза с приятели по заведения и клубове, да ти подарява редовно цветя и да те води на разходки!”.

Родителската заръка, вероятно е поднесена с грижа и любов, но в главата на дъщерята, става хаос. И тъй като не е сигурна в човека с който излиза в момента, предпочита да прекъсне връзката, защото може да е грешният избор и да разочарова родителите си. И от страх да не избере неправилния партньор, тя всеки път решава, че сегашния не е точно като от описанието на родителите й, и прекъсва връзката за да не направи грешка. Разбира се, този целият сценарий се развива на несъзнавано ниво, и тя не знае защо постоянно повтаря един и същи модел във всичките си връзки.

Други възможни причини за отключване на филофобия са:

  • Страх от изоставяне. /Често от лош преходен опит – изоставяне без да е очаквано/
  • Изневяра или травматичен опит с гласувано доверие.
  • Преживяна сексуална злоупотреба.
  • Детска травма, свързана с лоши взаимоотношения между родителите.
  • Преживян психически или физически тормоз.
  • Сложна актуална семейна динамика.
  • Страх от загуба на индивидуалност и контрол.
Страх да се обвържеш.

Как да помогнем на човек със страх от обвързване?

Без значение каква е  причината за фобията от обвързване, на човек винаги може да му се помогне. Никой не е създаден за да живее в самота. Има много механизми за помощ, но преди всичко човек трябва сам да пожелае промяна и да намери начин да преодолее тревожността от обвързване. 

Важно е човек да осъзнае, че не съществува перфектна връзка, като по филмите. Всяка една връзка се нуждае от подхранване, грижи, отделено време и внимание между партньорите. Трябва да се научим да живеем за момента или на ниво тук и сега. Колкото повече анализираме и се вглеждаме във връзката и си търсим проблем, толкова по-вероятно е да го намерим. Трябва да си забраним да сравняваме сегашния партньор, с качествата на бившия. Всеки човек е уникален и си има своите плюсове и минуси.

Ако все пак, човек не успее сам да се пребори с филофобията, може да поработи със себе си чрез психотерапия. Психотерапевтът, може да помогне да се открият когнитивните изкривявания и да даде насоки как да се обърнат в полза на страдащия. С психологическата помощ, ще може да се открие кое е формирало страха от обвързване, да се отработи и да се освободи психиката от ирационалния страх.